Bubbles ?
Een woordje over de verschillende soorten Bubbles, mousserende wijnen en hoe je ze kunt verkrijgen:
Laten we niet vergeten dat er alleen champagne is in Champagne, Frankrijk.
Overal ter wereld waar wijn wordt geproduceerd, worden min of meer goede mousserende wijnen geproduceerd die willen concurreren met ‘echte’ champagnes. Het lijkt op rosé!
We kunnen dus Bubbles vinden van alle origines, of het nu bijvoorbeeld om België of Engeland gaat, maar ook om Canada, de VS of Australië, etc. Bovendien zijn een aantal belangrijke spelers in de Franse Champagne streek, deel van grote groepen zoals LVMH, ook aanwezig en actief in deze landen en maken gebruik van de lokale nalatenschap.
Maar bepaalde landen hebben ook andere tradities van mousserende wijnen, met meer specifieke karakters, specifieke definities en hun eigen benaderingen. We kunnen denken aan de Italiaanse Franciacorta, Spumante, Frizante, Prosecco, Duitse Sekt of Deutsche Sekt, of zelfs in Frankrijk, alle variaties van Crémants uit verschillende regio’s, Clairettes, enz.
Dus, zoals we zien, zelfs als we erover zwijgen, zelfs als we onder het gewicht staan van de reclame voor bepaalde zeer vage namen, kunnen we veel ‘sprankeling’ vinden, en dat is niet nieuw.
Je moet echter niet alles door elkaar halen. De appellations, maar vooral de kwaliteit van de ambachtelijke wijnbouwers, kunnen ons wijnen van karakter en kwaliteit opleveren. De wereld van de mousserende wijn mag niet vergeten dat er een wereld overblijft waar we zowel het beste als het slechtste kunnen vinden, zoals in de wereld van de wijn waarvan het de directe ouder is. Laten we ook niet vergeten dat bepaalde regeringen, zoals Duitsland, via de afgekondigde benamingen aanvaarden dat industriële bedrijven mousserende wijn met sap kunnen produceren zonder verwijzing naar de herkomst, ten koste van elke mogelijkheid tot tracering.
Wat ons betreft werken we uitsluitend samen met ambachtelijke wijnbouwers die trots zijn op hun “terroir” (streek, packt, grond, locale know-how, …) en die uitsluitend zorgvuldige sappen van hun wijnstokken gebruiken.
Ook streven wij ernaar om u echte wijnen aan te bieden, met toevoeging van bubbels. Het zijn ook allemaal getrouwe afbeeldingen van hun land, van hun scheppers. Zo vindt u mousserende kwaliteitswijnen, geproduceerd volgens verschillende erkende methoden, soms samengesteld uit lokale of vergeten druivensoorten, en met een schuimrendement dat kan variëren tussen een stille wijn tot een extreme mousserende wijn.
Ambachtelijke importeur
Ambachtelijke importeur Artisans Bubbles vertegenwoordigt ambachtelijke wijnbouwers die het charter, de specificaties van onafhankelijke wijnbouwers, volgen. Sommigen zijn lid van de Franse unie van “Onafhankelijke Wijnbouwers”, anderen zijn dat om de een of andere goede reden niet. De groep/vereniging van onafhankelijke wijnbouwers bestaat alleen in Frankrijk, met vestigingen in elk Frans wijnbouwgebied.
“Vigneron Indépendant”
Voor ons is een onafhankelijke wijnmaker een ambachtelijke wijnproducent die als enige de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de gehele commerciële en productieketen, van het land tot het glas, alleen, onafhankelijk. Hij heeft daarom zijn land waarop hij zijn wijnstokken cultiveert, die hem de druiven opleveren die, wanneer ze worden geperst, hem op hun beurt het sap zullen opleveren waarvan hij zijn wijnen zal maken, en die hij zelf zal verkopen. Al deze operaties zullen voornamelijk worden uitgevoerd met de productiemiddelen. Voor bepaalde verrichtingen kan hij gebruik maken van de hulp of tussenkomst van dienstverleners. Alle hoofdfasen worden uitgevoerd in haar faciliteiten, onder de exclusiviteit van alle andere, behalve in geval van overmacht. Dit betekent dus dat een onafhankelijke wijnboer bijvoorbeeld een dienstverlener kan inschakelen om bepaald werk in de wijngaarden te doen, maar dat hij zijn persfaciliteiten moet gebruiken om zijn druiven te persen en het sap moet kunnen gebruiken om zijn wijnen te produceren. Sappen en wijnen die in de vatkamers van de wijnmaker blijven. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf kan het bottelen bijvoorbeeld plaatsvinden op eigen installaties of op die van een dienstverlener.
“Coöperator”-wijnbouwers, die kunnen verschillen van onafhankelijke wijnbouwers
Onder deze benaming van “Coöperator wijnbouwers” vindt u wijnbouwers die op de een of andere manier verbonden zijn met een of meer coöperaties of, nog belangrijker, met andere wijnbouwers.
Sommigen laten de coöperatie waarvan ze afhankelijk zijn alles doen, inclusief het bundelen van sap.
Sommigen gebruiken zonder meer de ‘productiemiddelen’ van de coöperatie en delen daarom alleen de middelen en soms de knowhow, de tijd om te leren, de tijd om te groeien.
Sommigen zitten in het bestuur van de coöperatie en zijn echte sleutelspelers, anderen zijn slechts ‘klant’.
Het is telkens een persoonlijke keuze van de wijnmaker. Hij of zij stelt zijn of haar beleid, werkingsplannen, ontwikkelingsplannen of samenwerkingsplannen vast met de coöperatie(s), met de andere wijnboer(s).
Twee voorbeelden.
Sylvie Cossy heeft haar wijnstokken. Maar voor de productie van haar champagnes gebruikt ze alle middelen van de coöperatie, en op bepaalde momenten ook de ontvangst- en adviesfaciliteiten van de coöperatie waarvan ze lid is van de raad van bestuur. Maar het heeft de neiging om beetje bij beetje zijn eigen installaties te hebben
Brigitte de Beaufort heeft ervoor gekozen om uitsluitend ‘vintage’ champagnes te produceren. Nadat ze haar activiteit begon na de dood van haar echtgenoot, door wijnstokken in Bouzy te erven, werkt ze samen met haar kinderen samen met andere wijnbouwers om de champagnes te produceren die ze wenst, die ze definieert. Zijn keuze is om jaarlijks ongeveer 6.000 flessen te produceren, terwijl velen er op zijn 4 ha 40.000 zouden produceren.
De coöperatieve wijnbouwers die wij vertegenwoordigen zijn echte ambachtslieden die min of meer gebruik maken van de instrumenten en kennis die hen ter beschikking worden gesteld. Ze werken alleen met de sappen die uit hun wijnstokken komen, sappen waarvan ze weten hoe ze die moeten traceren.
La Bella Italia
Italië, ons andere land. Door de jaren heen hebben we een bijzondere band met Italië ontwikkeld.
Het is de geboorteplaats van zoveel dingen.
En de Italianen, de Italianen…. en hun wijnen…
Wat kunnen we over deze wijnen zeggen? Tot nog niet zo lang geleden waren de Italiaanse wijnen die hier te vinden waren vaak laaggeprijsde wijnen, meer wijnen voor de dorst, waarvoor geen kennis nodig was, toch weten de Italianen wijnen van zeer hoge kwaliteit te produceren, vaak beter dan andere landen met een hoge wijnproductie , maar met persoonlijkheden die niet altijd in de smaak vallen bij drinkers van Bordeaux, Bourgondische of “nieuwe wereld” wijnen.
Laten we niet vergeten dat het in Italië normaal is om zowel “dorstwijnen” als superwijnen te hebben. Een voorbeeld hiervan zijn de wijnen uit de regio Siena in Toscane die als tafelwijn te vinden zijn, met de appellatie “Toscane”, Rosso di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino of Super Toscanen (bijvoorbeeld Tignannello), enz.
Het is alsof hier in België dezelfde brouwerij een goed tafelbier kan brouwen, terwijl ze er ook Bock-, pils- en hogegistingsbieren aanbiedt. Het is net als kleuren, er zijn er zoveel. Sommige doen meer een beroep op het een of het ander, afhankelijk van het moment, de wensen, de plaatsen, de omstandigheden, enz. Maar intrinsiek zijn ze allemaal te waarderen.
In onze wens om u ambachtelijke “Bubbles” aan te bieden, stellen wij u graag enkele Italiaanse wijnbouwers voor die aan ons onderzoek en onze specificaties voldoen. Misschien iets anders dan in Frankrijk, maar het zijn ook ambachtelijke wijnmakers.
En wat is niet onze grootste beloning dan wanneer een van de vakmensen die wij vertegenwoordigen ons de contactgegevens van een collega geeft, zodat wij de eer hebben hem ook aan u voor te stellen.
De ambachtsman/artisan
Een Artisan/ambachtsman is een mens, is iemand die zijn kunst ten dienste stelt van anderen, in het volle besef van zijn omgeving.
De ambachtsman is onafhankelijk, vrij. Het onderscheidt zich door zijn sterke knowhow in voortdurende verbetering, maar ook door zijn verlangen om door te geven en te delen, met diepe wortels in zijn streek.
Een ambachtsman zorgt voor alle stadia van creatie, transformatie, rehabilitatie, goederen of diensten, evenals de marketing ervan tegen een eerlijke prijs, waardoor het er morgen nog steeds kan zijn om zijn producten en diensten aan de gemeenschap aan te bieden.
Vakmanschap is de transformatie van producten of de implementatie van diensten buiten elke “industriële” context die soms een beetje te mercantiel is.